Blog

Op het moment dat je aan de slag gaat met duurzame inzetbaarheid, dan zijn er meerdere ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien. In deze blog geef ik je een blik op mijn aanpak; ik licht een aantal onderwerpen uit en geef tips en adviezen hoe je hier in de praktijk mee aan de slag kunt gaan.

Maak van je bedrijf een Blue Zone – voor tevreden, gemotiveerde en productieve medewerkers!

Eerder deelde ik al waarom ik mijn bedrijf Blue Zone Consultancy genoemd heb en hoe mensen zelf hun leven in kunnen richten zoals mensen in de Blue Zones dat doen. Ook voor organisaties is het mogelijk om de principes uit de Blue Zones toe te passen om een zo optimaal mogelijke werkomgeving voor medewerkers te creëren. Door dat te doen, zal onder andere de tevredenheid, motivatie en productiviteit van medewerkers toenemen. En tevreden, gemotiveerde en productieve medewerkers zijn natuurlijk onmisbaar binnen je bedrijf! In dit artikel deel ik 8 tips, gebaseerd op de principes van de Blue Zones en de 7 bronnen van arbeidsvreugde.
Lees Meer

Duurzame inzetbaarheid: de 7 bronnen van arbeidsvreugde

Werkplezier is een van de aspecten van duurzame inzetbaarheid en het goede nieuws is dat het werkplezier van medewerkers door aan de juiste knoppen te draaien aanzienlijk vergroot kan worden. De 7 bronnen van arbeidsvreugde van Kees Kouwenhoven geven hier hele praktische aanknopingspunten voor die gemakkelijk toe te passen zijn in de dagelijkse praktijk.
Lees Meer

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Blue Zones zijn 5 specifieke plekken op aarde waar mensen bovengemiddeld vaak en ook nog in goede gezondheid, 100 jaar of ouder worden. En vaak nog gelukkig en tevreden ook. Wie wil dat nou niet? En wat doen de mensen in die regio’s nu precies anders dan wij in Nederland waar we alleen maar ongezonder, zwaarder en meer gestrest lijken te worden?
Lees Meer

Een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid

Hoe zorg je voor een aanpak van duurzame inzetbaarheid die blijvend gedragen wordt door de organisatie? Hoe voorkom je dat alle losse initiatieven als een nachtkaars uitgaan? Simpel. Door in te zetten op een integrale aanpak waarin alle medewerkers betrokken worden.
Lees Meer

De link tussen ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid

In mijn werk en in mijn trainingen geef ik steeds aan hoe belangrijk het is om van ‘verzuimdenken’ naar ‘inzetbaarheidsdenken’ te gaan. Maar waarom eigenlijk? Wat is de link precies tussen ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid? En hoe doe je dat nou, de switch maken naar inzetbaarheidsdenken? De antwoorden hierop vind je in deze blog.
Lees Meer

7 tips voor een organisatiebrede aanpak van ziekteverzuim

Ken je dat? Je bent HR-adviseur en jouw opdracht is aan de slag gaan met ziekteverzuim binnen je bedrijf. Je hebt hard gewerkt aan een mooi verzuimprotocol. De leidinggevenden binnen je organisatie hebben een (dure) verzuimtraining gevolgd en zijn klaargestoomd om aan de slag te gaan met ziekteverzuim. Maar, er lijkt niets te veranderen. Hierbij deel ik 7 tips om wél tot een duurzame verandering te komen.
Lees Meer

Duurzame inzetbaarheid tijdens Corona

De uitbraak van het COVID-19 virus heeft de wereld op zijn kop gezet. Meer dan ooit wordt weer duidelijk hoe belangrijk onze gezondheid is, zowel fysiek als mentaal. Hoe houd je een gezonde geest in een gezond lijf als de wereld op zijn kop staat? Met andere woorden: hoe blijf je duurzaam inzetbaar in tijden van Corona?
Lees Meer