skip to Main Content

Een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid

Hoe zorg je voor een aanpak van duurzame inzetbaarheid die blijvend gedragen wordt door de organisatie? Hoe voorkom je dat alle losse initiatieven als een nachtkaars uitgaan? Simpel. Door in te zetten op een integrale aanpak waarin alle medewerkers betrokken worden.

‘Ja, wij doen zeker iets aan duurzame inzetbaarheid bij ons op het werk. Alle medewerkers van 55 jaar en ouder kunnen elk jaar in gesprek met een loopbaancoach.’

‘Werkgeluk vinden we echt heel belangrijk, daarom hebben we in de kantine een pingpongtafel neergezet.’

‘Vitaliteit van onze medewerkers staat op 1. Daarom bieden we ze een cursus stoppen met roken aan. Én laten we elke week vers fruit op het werk bezorgen.’

Zomaar een greep uit de antwoorden die mensen geven als je ze vraagt of binnen hun bedrijf iets gedaan wordt aan duurzame inzetbaarheid. Stuk voor stuk goede initiatieven die ook zeker bijdragen aan een stukje van de duurzame inzetbaarheid van een medewerker. En toch zit ik hier vaak met kromme tenen naar te luisteren. Want hoewel het heel goed is om aandacht te besteden aan iemands loopbaan, werkgeluk of vitaliteit, zijn het maar elementen van duurzame inzetbaarheid. En is het vaak ook maar de vraag of mensen daar écht op zitten te wachten. Veel te vaak zie ik organisaties die dit soort losse initiatieven inzetten omdat het toevallig op dat moment een hype heeft, ze iemand kennen die de interventie aanbiedt of omdat ze gelezen hebben dat dit ‘echt iets is waar je wat mee moet doen als organisatie in 2021’. En daar wringt het nou precies. Want hoe succesvol kan een initiatief zijn als je het niet inbed binnen de dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf? Hoe vaak hebben we niet gezien dat dergelijke goede bedoelingen weer uitgingen als een nachtkaars omdat de aandacht er op een gegeven moment vanaf ging of omdat de medewerkers er geen interesse in bleken te hebben?

Gelukkig kan dat ook heel anders! En wel door in te zetten op de volgende punten:

Een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid met een onderliggend plan
Duurzame inzetbaarheid is behoorlijk veelomvattend. Een integrale aanpak betekent simpelweg het inzetten op meerdere aspecten van duurzame inzetbaarheid, zodat het elkaar kan versterken. Het onderliggende plan is belangrijk, omdat je zo gestructureerd te werk kan gaan en kunt blijven kijken of je je doelen haalt, en of je niet te eenzijdige interventies aan het inzetten bent.

Sluit aan bij het dagelijkse werk en de doelen van je bedrijf
Door aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van mensen en de doelen, missie en visie van je organisatie, creëer je herkenbaarheid en draagvlak voor duurzame inzetbaarheid bij medewerkers. Als je kunt laten zien waarom het voor hun werk belangrijk is om bepaalde veranderingen door te maken, wordt het voor de meeste mensen een stuk aantrekkelijker om ergens mee aan de slag te gaan. En als je ook nog helder kunt maken wat ze er zelf persoonlijk aan kunnen hebben, dan heb je echt een win-win situatie gecreëerd.

Betrek je medewerkers bij je plannen en de aanpak
Tenslotte is het van belang om niet zelf vanachter je bureau of tekentafel met een compleet uitgewerkt plan te komen en dat over de mensen in je bedrijf uit te storten. Laat ze meedenken, laat ze zelf met initiatieven komen en geef diegenen die dat willen ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid voor de uitvoering ervan. Zo zorg je ervoor dat medewerkers betrokken raken en het zelf ook belangrijk vinden om de initiatieven tot een succes te maken.

Wil je meer weten over hoe je nu tot een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid komt? Lees het stappenplan hier of neem eens vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag!

Back To Top