skip to Main Content

Maak van je bedrijf een Blue Zone – voor tevreden, gemotiveerde en productieve medewerkers!

Eerder deelde ik al waarom ik mijn bedrijf Blue Zone Consultancy genoemd heb en hoe mensen zelf hun leven in kunnen richten zoals mensen in de Blue Zones dat doen. Ook voor organisaties is het mogelijk om de principes uit de Blue Zones toe te passen om een zo optimaal mogelijke werkomgeving voor medewerkers te creëren. Door dat te doen, zal onder andere de tevredenheid, motivatie en productiviteit van medewerkers toenemen. En tevreden, gemotiveerde en productieve medewerkers zijn natuurlijk onmisbaar binnen je bedrijf! In dit artikel deel ik 8 tips, gebaseerd op de principes van de Blue Zones en de 7 bronnen van arbeidsvreugde.

Hoe zat het ook alweer?

Er zijn 9 kenmerken die mensen in de verschillende Blue zones met elkaar gemeen hebben. Die vind je hieronder nogmaals opgesomd. Wil je hier meer over weten? Lees dat hier.

Daarnaast deelde ik eerder ook al een artikel over de 7 bronnen van arbeidsvreugde. Lees dat hier terug.

8 tips

En hoe maak je dan van jouw bedrijf een Blue Zone? Je kunt natuurlijk de manier kiezen die bij je past. Maar weet je niet waar te beginnen? Hierbij deel ik 8 tips met je.

  1. Geschikte werkplek

Een van de 7 bronnen van arbeidsvreugde is fysiek welbevinden. Ook mensen in Blue Zones zorgen voor een prettige omgeving voor zichzelf. Dus zorg ervoor dat alle medewerkers een geschikte werkplek hebben. Hierbij wordt vaak gedacht aan een goed ingesteld bureau of een goede bureaustoel. Maar vergeet ook je chauffeurs, productiemedewerkers of buitendienstmedewerker bijvoorbeeld niet. Wat hebben zij nodig op dit gebied? Bespreek dit met ze en kijk welke aanpassingen er mogelijk zijn om de werkplek zo optimaal mogelijk in te richten. En denk ook eens verder dan alleen de ergonomische oplossingen en/of problematiek. Je kunt denken aan de volgende elementen:

  • Een in hoogte verstelbaar bureau
  • Een goede bureaustoel die voldoet aan ergonomische normen
  • Een stoel die past bij behoeftes van de medewerker (vergeet ook trillingen niet bij bijvoorbeeld werken op een kraan of heftruck of een stoel in de auto)
  • Lawaai op de werkplek
  • Licht & lucht: zorg voor voldoende licht en frisse lucht op de werkplek. Maar probeer vervelende lichtinval en tocht te voorkomen.
  • Voldoende groen op de werkplek
  • Creëer ontspanningsmogelijkheden op de werkplek

Voorkeuren zijn heel persoonlijk. Stem de werkplek dus zoveel mogelijk af op de individuele behoeften van medewerkers. Een uitzondering hierop is voldoende groen op de werkplek. Dat is voor iedereen gezond en wenselijk, en met name voor kantoormedewerkers natuurlijk gemakkelijk te realiseren. Bij ontspanningsmogelijkheden kun je denken aan een fijne koffiecorner, een plek waar je even informeel kunt bijpraten met collega’s of bijvoorbeeld een tafeltennistafel. Betrek je medewerkers ook bij dit soort initiatieven: vraag eens uit wat zij zouden willen!

2. Voldoende ruimte om te bewegen en beweging stimuleren

Voldoende beweging is cruciaal voor fysiek (en mentaal) welbevinden. In de Blue Zones staat met name het natuurlijk bewegen centraal: wandel, fiets en neem de trap waar mogelijk. Je kunt dit binnen je bedrijf super goed toepassen en ook stimuleren. Mogelijkheden te over, maar denk aan:

  • Zet het koffiezetapparaat of de printer verder weg van de werkplekken. Zo wordt iedereen uitgenodigd om meer stappen te zetten. Helemaal ideaal is het als mensen ook nog een trap moeten nemen om te komen waar ze moeten zijn.
  • Stel bedrijfsfietsen beschikbaar voor afspraken waarvoor de auto niet persé nodig is, of stimuleer fietsen naar het werk door bijvoorbeeld een fietsplan.
  • Organiseer laagdrempelige gezamenlijke beweegactiviteiten. Doe bijvoorbeeld mee aan de wandel-naar-je-werk-dag, organiseer een tafeltenniscompetitie in de lunchpauzes of hou wandelend werkoverleggen. Ook het alom bekende lunchwandelen is nog steeds een heel goede manier om beweging te stimuleren.  
  • Ook initiatieven als sporten onder werktijd of misschien zelfs wel sporten op het werk zijn mogelijk. Houd er wel rekening mee dat de medewerkers die geneigd zijn om hieraan mee te doen, vaak al de mensen zijn die zelf al veel interesse in sporten hebben. Juist de groep die die interesse (nog) niet heeft, wil je vaker natuurlijk in beweging zetten. Laat dit dus nooit het enige initiatief zijn dat je inzet.

Laat ook weten dat je het belangrijk vindt dat medewerkers voldoende bewegen en bied ze hier de ruimte voor. Kijk ook eens welke initiatieven medewerkers zelf op willen gaan starten. Ook voor medewerkers die al fysiek werk uitvoeren, is het van belang dat ze daarnaast regelmatig blijven bewegen. Afwisseling is hierbij van belang. Dus moeten mensen veel tillen en dragen? Of werken ze veel staand? Benadruk dan dat regelmatig even van houding wisselen of wandelen ook voor hen van belang is om fysiek fit te blijven.

3. Collega’s als gelijkgestemden

Een belangrijk kenmerk van de mensen in de Blue Zones is dat zij zich omringen met gelijkgestemden. Je kent waarschijnlijk het spreekwoord ‘waar je mee omgaat wordt je mee besmet’ wel en dat gaat ook zeker op voor zaken als een gezonde levensstijl. Als iedereen in jouw omgeving er een minder gezonde levensstijl op nahoudt, dan zal het voor jou zelf waarschijnlijk ook lastiger zijn om gezonde gewoontes op te bouwen en vol te houden. Het is dus als werkgever van belang om je te realiseren dat de sociale omgeving van medewerkers ook voor een groot deel uit hun collega’s bestaat. Daarnaast is collegialiteit ook een belangrijke bron van arbeidsvreugde. Hier kun je onder andere op de volgende manieren op inspelen:  

  • Stimuleer dat collega’s elkaar een helpende hand bieden wanneer nodig.
  • Besteed tijd aan de werksfeer binnen afdelingen en ook de verhoudingen tussen afdelingen. Ook als daar niet direct aanleiding voor (of zorg over) is.
  • Zorg dat er ruimte is voor gezamenlijk leuke dingen doen (teamuitjes, barbecues, feestdagen samen vieren etc.)
  • Zorg ervoor dat je teams bepaalde doelen hebben waar ze gezamenlijk aan kunnen werken.

4. Gezonde voeding

Gezonde voeding is de basis van een gezonde leefstijl. Zorg er dus ook voor dat je dat als werkgever zoveel mogelijk stimuleert. Ook hiervoor zijn weer diverse mogelijkheden:

  • Zorg voor een gezond aanbod in de bedrijfskantine (indien aanwezig).
  • Stel groente/fruit beschikbaar op de werkvloer.
  • Bied voorlichting aan rondom gezonde voeding.
  • Stel medewerkers die daar prijs op stellen in staat om een traject met een voedingsdeskundige aan te gaan.
  • Vier verjaardagen of andere feestjes eens met iets anders dan taart. Ook andere attenties worden zeer gewaardeerd.

5. Inzetbaarheidsgesprekken met medewerkers voeren

Alles wat je aandacht geeft groeit. Zorg ervoor dat er op regelmatige basis inzetbaarheidsgesprekken gevoerd worden met je medewerkers. Betekenisvolle gesprekken voeren en samen op zoek gaan naar mogelijkheden zijn zeer belangrijk binnen de Blue Zones. Net als groei (persoonlijk en zakelijk) binnen de 7 bronnen van arbeidsvreugde. Door regelmatig het gesprek met medewerkers aan te gaan over hun eigen inzetbaarheid, kun je de groei al enorm stimuleren. Tips voor een inzetbaarheidsgesprek:

  • Maak het structureel
  • Bepaal samen de agenda
  • Wees niet bang om ‘gevoelige’ onderwerpen (denk aan: minder goed functioneren, je zorgen maken om medewerkers) te bespreken. Het gaat er om dat je uiteindelijk samen met een medewerker tot een optimaal resultaat komt.
  • Stel samen doelen en laat medewerkers zelf initiatief nemen om te bepalen hoe ze daar aan gaan werken. Het is uiteindelijk hun eigen inzetbaarheid waar het om gaat.

6. Ruimte geven aan medewerkers

Aansluitend bij de laatste tip over het stellen van doelen, hoort de volgende tip: geef medewerkers de ruimte voor het geven van eigen invulling aan hun doelen. Hierdoor stimuleer je het werken met hart en ziel en het gevoel van betekenis te kunnen zijn. Uiteraard kan het wel slim zijn om samen met medewerkers te gaan verkennen welke doelen zij hebben, hoe het werk daar op aan sluit en wat ze eventueel anders zouden willen.

7. Stimuleer leren

Een leven lang leren is tegenwoordig een veel gehoorde kreet. Veel mensen denken hierbij automatisch aan het volgen van een opleiding, maar er zijn meer manieren om leren te stimuleren:

  • Learning on the job: beter worden in je vak door het te doen. Hierbij hoort ook je medewerkers in staat stellen om te leren van hun fouten.
  • Leren van je collega’s. Maak hier ook tijd voor als mensen hier echt meer aandacht aan willen besteden, dit kan echt zoveel winst opleveren zonder dat medewerkers een formele scholing hoeven te volgen.
  • Interne of externe (snuffel)stage. Het kan waardevol zijn om medewerkers eens een dag of week in een andere rol of functie mee te laten draaien. Dit kan intern, maar wellicht ook extern zijn en het verbreedt meteen het perspectief.

Uiteraard is het ook wenselijk om opleidingsmogelijkheden aan te bieden. Denk hierbij aan vakgerichte of verdiepende opleidingen, maar overweeg ook eens of een verbredende cursus of opleiding van waarde kan zijn. Belangrijk is dat medewerkers in staat gesteld worden om hun eigen kennis en vaardigheden te vergroten.

8. Oplossingsgericht zijn!

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste: denk in mogelijkheden en niet in problemen. Vanuit een oplossingsgericht perspectief zijn er altijd kansen en mogelijkheden om kleine verbeteringen door te voeren op de werkvloer. Laat je ook eens verrassen door de oplossingsgerichtheid en creativiteit van je medewerkers.

Hoe ga jij je organisatie inrichten als een Blue Zone?

Back To Top