Blue Zones
Er zijn 5 Blue Zones op de wereld. Dit zijn:
– Sardinie, Italie
– Okinawa, Japan
– Loma Linda, Californie
– Nicoya, Costa Rica
– Ikaria, Griekenland
Op het eerste gezicht lijken dit 5 heel random gekozen plekken. Het concept van de blue zones ontstond toen 2 onderzoekers ontdekten dat er op Sardinië een groep mensen woonde, die bovengemiddeld vaak en in goede gezondheid 100 jaar of ouder werden. Dan Buettner, onderzoeksjournalist en inmiddels auteur, identificeerde vervolgens na uitvoering onderzoek samen met Michel Poulain nog 4 regio’s waar dit het geval bleek te zijn. Door veldonderzoek en interviews zijn ze er uiteindelijk achter gekomen dat er 9 elementen zijn die terugkomen in de levens van deze mensen. Zij noemen dat health & longevity lessons of ook wel de ‘ Power 9’.
Power 9
1) Beweeg natuurlijk. De mensen in Blue Zones gaat niet naar de sportschool, maar wonen in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder daar veel extra moeite voor te hoeven doen. Denk hierbij aan: lopend naar de winkel gaan voor boodschappen, op de fiets naar het dorp verderop, werken in de (moes)tuin etc.
2) De 80% regel: zorg dat je altijd voor ongeveer 80% vol eet. Dit lijkt een hele uitdaging, maar wordt aanzienlijk gemakkelijker als je je voedingspatroon zoveel mogelijk baseert op natuurlijke voeding. Eet zoveel mogelijk onbeperkt en (zie punt 3) plantaardig. Zorg voor voeding in plaats van vulling, dan wordt het gemakkelijker om de signalen van je lijf te herkennen en te stoppen met eten als je voor 80% vol zit.
3) Eet zoveel mogelijk plantaardig: zorg ervoor dat je je lijf voedt, in plaats van vult. Eet zoveel mogelijk groente, fruit, hele granen, noten en zaden en vul aan met mager vlees en vis. Vermijd de bewerkte producten zoveel mogelijk.
4) Een wijntje: op zijn tijd en met mate. In de meeste Blue Zones (met uitzondering van Loma Linda), drinken de meeste mensen regelmatig een wijntje. Maar altijd met mate en in gezelschap van anderen. Drink je niet? Dan hoef je dit niet op te vatten als een uitnodiging om daarmee te beginnen..
5) Zorg voor een doel in je leven, zodat je weet waar je ’s ochtends je bed voor uit komt. Het hebben van een doel kan zomaar 7 extra jaren aan je levensverwachting toe voegen. Zorg ervoor dat de activiteiten die je doet op een dag, zoveel mogelijk bijdragen aan jouw persoonlijke doel(en). En denk ook eens na hoe je dat terug kunt laten komen in je werk.
6) Minimaliseer stress, zorg voor ontspanning. Stress is een bijzonder fenomeen. Belangrijk om op te merken is dat er een verschil is tussen acute stress en chronische stress. Acute stress was vroeger nuttig (want: als je een tijger tegen kwam dan was het handig als je daar meteen op reageerde), maar is dat nu nog steeds. Het zet je aan tot actie en het zorgt ervoor dat je snel kunt handelen. Helaas hebben we in de huidige samenleving steeds vaker te maken met langdurige en chronische stress. We krijgen enorm veel prikkels van buitenaf en in onze pauzes of vrije tijd is dat al niet anders (denk aan: tv kijken, podcasts luisteren, youtube marathons etc.). Daardoor ontspannen we veel te weinig. Mensen in Blue Zones doen dat wel: zij hangen niet voor de tv ’s avonds, maar spreken af met vrienden om bij te kletsen. Ze koken uitgebreid en eten daarna in goed gezelschap en relaxt aan tafel. En ze zijn veel in de natuur te vinden. Allemaal goede opties om je brein en lijf echt even te laten ontspannen.
7) Zorg voor gelijkgestemden om je heen, als je tot een groep behoort waarmee je regelmatig samenkomt, heeft dat een positieve invloed op de gezondheid. In de Blue Zones zijn dat vaak geloofsgemeenschappen, maar je kunt dit ook op een andere manier toevoegen. Denk hierbij aan sport- of hobbyclubs waardoor je het gevoel hebt echt ergens bij te horen.
8) Familie: familie en vrienden komen op de eerste plaats.
9) Sociale contacten: zorg voor voldoende sociale contacten. Het hebben van een vangnet om je heen geeft een geborgen gevoel.
Wat kun je hier nou mee?
Ik hoor het je al denken: leuk en aardig Bonny, maar wat kan ik hier nu mee? Ik geef het direct toe. Niet alle kenmerken van de Blue Zones zijn heel gemakkelijk toe te passen als je een drukke baan met onregelmatige werktijden moet combineren met het gezinsleven. En, o ja, je wilt ook nog regelmatig je vrienden zien en ook nog wel regelmatig sporten. En even scrollen op je telefoon voor het slapen gaan is toch heerlijk? Wees gerust: je hoeft je leven niet in 1x helemaal om te gooien om je leven in te richten zoals de mensen in de Blue Zones. Begin klein! Breng eens in kaart welke verandering je zou kunnen aanbrengen in je leven om meer in de buurt van 1 element van de power 9 te gooien. Kun je bijvoorbeeld op de fiets naar je werk gaan? Of lopend boodschappen doen, samen met je kinderen? Elke kleine verandering is er 1 en kan je op weg helpen naar een gezonder, gelukkiger en langer leven.